FELSZERELÉS |

FELSZERELÉS

KENDO FELSZERELÉS


RUHÁZAT

A kendoban a tradícionális japán ruházatot viseljük. Alsó ruházatként egy gi nevű felsőrészt, melynek célja, hogy tompítsa az ütéseket, és felszívja a nedvességet.

hakama_gi

Nadrágként egy hakama nevű darabot viselünk, ami egyrészt tartja a derekat, így egyenes tartást biztosít, másrészt a bő szára rejti a lábat, így megnehezíti a lépések, lábmozgások észrevételét az ellenfél számára.

Hasonló alsórészt viselnek az aikidoban is. A gi és a hakama hagyományos színe az indigókék, esetleg fehér (ezt főleg nők hordják). *kép – hakama+gi *


PÁNCÉL

Ezek fölé kerülnek a páncél elemei: A men, do, kote és a tare. Ezek a szabályos találati felületeket védik: a fejet, az alkart és a hasat.

A men a páncél sisak része, ami váll- és torokvédő lapokkal van ellátva, így véd a torokra irányuló szúrásoktól és a félrecsúszott ütésektől is. A kote egy kétujjas, párnázott kesztyű, ami az alkart védi; a do pedig egy haspáncél, ami védi a hasat, az alsó bordákat és részben a mellkast az ütésektől.

Ezeket egészíti ki még a tare, egy kötényszerű darab, ami a lágyékot, a combok felső részét, valamint a derekat védi; ezen szokott elhelyetésre kerülni az egyesületi címer is.

Kendo_armour


FEGYVEREK

Páros gyakorlásnál és az alapgyakorlatokhoz a shinai nevű, bambuszból készült gyakorlókardot használjuk (esetleg a karbon változatát) , ami négy szeletből áll, így rugalmasabb, és némileg az ütéseket is tompítja.

Shinai_parts

Kata-hoz a bokken nevű fakardot szokás használni, ami a katana modelljeként szolgál, íve, mérete ahhoz hasonló. Ezen felül katákban használatos még a kodachi nevű, rövid kard, szerep függvényében egyik vagy másik.

bokuto


[ Ugrás az oldal tetejére. ]